Ung Cancer

Pärla för Ung Cancer

Ur Västerås Tidning, 25 september 2017

Västeråsarna skapade 2 000 pärlarmband till förmån för cancersjuka

Igår anordnade Hjärtpunkt Skiljebo en pärldag där allmänheten bjöds in för att göra pärlarmband till förmån för unga cancersjuka. Över 200 personer kom.

Den ideella organisationen Ung cancer hjälper unga vuxna som har eller har haft cancer, eller är närstående till någon som är sjuk.
Organisationen samlar bland annat in pengar genom att sälja pärlarmband med budskapet ”Fuck Cancer”. Armbanden tillverkas under så kallade pärldagar som arrangeras runt om i Sverige.

Men i Västerås hade någon sådan pärldag inte ägt rum. Fram till igår. Då tog kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo initiativet till att arrangera en sådan dag för att även västeråsarna skulle få möjlighet att hjälpa till i kampen mot cancer.
Och visst ville man det. På fyra timmar kom över 200 (!) personer för att tillverka pärlarmband i färgerna vitt och rosa.

Totalt blev det 2 000 armband som nu kommer skickas till organisationen Ung cancer som sedan säljer dem för 100 kronor styck på sin hemsida. Pengarna går till olika stipendier, läger eller andra verksamheter för cancerdrabbade.
På sin Facebooksida tackar Hjärtpunkt Skiljebo alla som kom:
”Vilken pärldag ? vill tacka alla som kom och gjorde den här dagen möjlig
Tusen tack till er alla!”

Bearded Villains Sweden var med och arrangerade eventet på Skiljebo och deltog med cirka 20 volontärer. Bearded Villains är en skäggklubb som ägnar sig åt välgörenhet, och skägg.

Ur SVT Nyheter, 24 september 2017

Fullsatt när pärlverkstad anordnades Västerås

Många kom för att skapa pärlarmband i Skiljebo i Västerås för att stödja föreningen Ung Cancer. Det kom så mycket folk att arrangörerna fick öppna upp flera extra rum så att alla kunde få en plats att pärla.

Det var organisationen Bearded Villians Sweden och kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo som stod bakom pärlverkstad som görs för att stödja föreningen Ung Cancers verksamhet. Tanken är att besökare kommer och gör pärlarmband med texten ”Fuck Cancer” som sedan säljs. Intäkterna går till Ung Cancers arbete mot sjukdomen.

Rejäl uppslutning
Det var första gången som en pärlverkstad med Ung Cancer genomfördes i Västerås och intresset var stort.
– Vi anade att det skulle komma mycket folk men inte att det skulle vara fullsatt direkt i hela huvudrummet. Det finns ju en oro att pärlorna kanske inte ska räcka. Vi har ju pärlor till att tillverka uppemot 2000 armband. Men vi har mobiliserat oss och öppnat upp hela huset så att alla som vill får pärla, säger Ellinor Öberg på Hjärtpunkt Skiljebo.

”Helt otroligt”
– Det är fullt. Det är överfullt, skrattar Fredde Svanström på Bearded Villians Sweden

Hur känns det att det varit så bra uppslutning?
– Helt otroligt. Redan innan så hängde folk på låset och efter bara en halvtimme fick vi öppna upp hela byggnaden.
Det är otroligt, säger Svanström.

BVSC gruppfoto Ung Cancer, Västerås 2017

2000 armband!

BVSC pärlar för Ung Cancer i Malmö, 2016

Malmö, 2017. Det är inte ovanligt att hela BVSC-familjer deltar vid Ung Cancers event, då vi anser att det är viktigt att sprida kunskapen om sjukdomen vidare till våra nära och kära.