Vår Historia

Bearded Villains
Swedish Chapter

Bearded Villains startade 2014 i Los Angeles av Fredrick Von Knox. Hans målsättning var att lyfta fram skägget som attribut och mannen bakom det.
Reaktionerna väntade inte på sig och snart hade skäggklubben växt lavinartat, med nya chapters över hela USA.
Resten av världen var heller inte sena att hänga på och i maj 2015 lades grunden för Bearded Villains Swedish Chapter.

Den svenska förgreningen hamnade på kartan nästan omedelbart efter den ökända Brahehus-incidenten. Att vara en skäggig gruppering med svartvit flagga var ett hett ämne just vid den tidpunkten men det var inte värre än att polisenheten som kallades till platsen kunde få sig ett gott skratt tillsammans med de så kallade ”IS-skäggen”.
BVSC valde också tidigt att göra mer än att bara prata skägg och beslutade sig för att sätta välgörenhet och sina medmänniskors välmående högt upp på agendan.
Engagemangen har varierat stort genom de få år som klubben funnits men BVSC är redan ett väletablerat namn i välgörenhetskretsarna.
Allt från privatpersoner i nöd, till Musikhjälpen och Ung Cancer;
BVSC hjälper till där vi kan och har förmåga.

Vilka är vi då?
Ja, om man ser oss på gatan iklädda våra västar med tygpatcher och symboler, våra tatueringar och stora skägg så far säkert tankarna iväg och flera letar nog fram en och annan fördom.
Men vi är här för att bryta den fördomen.
Bakom skägget finns ett leende, i armarna vilar 1000 kramar redo att delas ut och under västen bultar ett hjärta som bara vill göra gott.
Vi jobbar med målet att alla ska kunna känna trygghet, glädje och värme när de träffar oss.

Medlemmarna består av människor från hela Sverige. Från Kiruna och Voullerim i norr till Ystad och Staffanstorp i söder. Förutom i storstäderna har vi bröder i bland annat Hok, Eslöv, på Orust, i Västervik, Vikbolandet, Hova, Rävlanda, Österbymo, Bankeryd, Karlstad, Katrineholm, Surahammar, Östersund, Falun, Umeå och Luleå.
I klubben finns takläggare, massörer, studenter, kockar, bilmekaniker, dataingenjörer, sjuksköterskor, poliser, rörmokare, slöjdlärare, idrottslärare, betongarbetare, elevhandledare och snickare samt många fler yrken.
Vi har en John, några Christian, en och annan Jimmy, Jamal, Mace, flera Mikael, Lennie, ett par Joel, Remy, Abdallah, Kenneth, Cliff och en handfull med Daniel och Robin m.fl.

Bearded Villains Sweden gruppfoto på World Beard Day, 2017

Men trots alla olikheter så vet vi ändå exakt var vi har varandra när vi möts för första gången.
För personen bakom skägget är en man med medmänskliga värderingar, som tror på allas lika värde, allas rätt att se ut och vara precis som de vill och en person som ställer sig i vägen för mobbare, extremister och förtryckare.