West Pride

Den 15:e juni i år så gick den 17:e West Pride-paraden av stapeln: ett event som bröder i Bearded Villains Swedish Chapter valt att deltaga på i flera år nu. I år var inget undantag!

Till skillnad från tidigare år var årets parad framförallt längre: närmare 3 kilometer, och sträckte sig från Gustav Adolfs Torg till Pride Park (på Kungstorget) via Götaplatsen till Vasastan och följaktligen ner till Kungsportsavenyn på nytt.

Dagen började dock blåsigt och delvis regnigt med uppsamling på Gustav Adolfs Torg i centrala Göteborg. Trots det så var stämningen på torget fantastisk: vart man än kollade var deltagarna laddade och förväntansfulla över folkfesten och den stundande paraden.  Både på och runtom torget vajade regnbågsflaggor och andra HBTQI-flaggor: ett mäktigt hav av härliga färger. Och ibland behagade även solen att kika fram.

Kram
En riktig BVSC-kram

Och kort efter att bröder i BVSC börjat samlas (några med sina familjer och respektive) i fållan, i vilken vi blivit placerade, började så det roliga – förberedelserna!

Bröder målade sina skägg i regnbågens alla färger med hjälp av en stadig(are) hand och våra flaggor fästes på rundstavar, redo att få dansa i luften.

Pridepyntade och med våra västar och tröjor och andra merch, men framförallt med färgglada skägg så återstod tillslut bara en sak: en ivrig väntan. Då passar det ju utmärkt att samtala med nyfikna deltagare och besökare vid sidan av oss själva på torget: där vi förklarade vilka vi var, vad vi står för och varför detta är viktigt för oss som valt att närvara på eventet denna dagen.

Jag menar: hur svårt kan det vara att supporta var individs rättigheter och friheter? Som rätten att få vara den man är, och rätten att få bli älskad för den man är, och rätten att själv få välja vem man vill älska?

Så tillslut, där kring 13:30-tiden så började paraden sedermera att röra på sig.

BVSC-Banderoll
BVSCs banderoll

Och i täten av vårat ekipage bar fyra bröder vår stora banderoll med vår logga och texten ”Bearded Villains Swedish Chapter”. Något som folk har börjat att känna igen, då man kunde höra folk prata om hur de har sett oss tidigare. I år fick vi även sällskap av ett par ungdomar som uttryckte att de känner sig trygga under paraden med oss vid deras sida. Och då kan man inte bli annat än glad och stolt som medmänniska.

Längs paradgatan hördes följaktligen glada rop och visslingar från åskådare som trotsat det tvivelaktiga vädret för att ta del av dagen. Ur högtalare strömmade musik både framför och bakom vårat ekipage, deltagare dansade och stämningen var på topp – från start till avslutet vid Pride Park, även om flertalet paraplyer poppade upp närmare slutet.

På väg

Pride Park är dock inget som vi i BVSC valt att kliva in i under festivalen med tanke på mängden besökare och deltagare som befinner sig där. Vi har istället valt att kliva ur paraden dessförinnan för att bla. fixa och ta våra flaggbilder.

Efter vår gemensamma gruppbild (i regnet) intill Kopparmärra, och efter en massa goa kramar, så var vårat deltagande så till ända för i år.

Men vi återkommer på nytt igen nästa år. Och året efter det.  För West Pride är i slutändan Sveriges näst största pridefestival och parad, och självklart vill vi i BVSC vara med under denna stora folkfest på västkusten, aka. bästkusten, för att sprida kärlek och Good Vibes!

ML&R ❤️🧡💛💚💙💜

Vid smarttelefonen:
Leffe86bvsc, aka. Peter ”Leffe” Karlsson