Malmö Pride

  • Lördagen den 6 juli var det dags för årets upplaga av Malmö Pride! I år var den 29:e upplagan även om Malmö Pride ”bara” funnits i sin nuvarande form sedan 2015. Från starten 1995 hette den ursprungligen Regnbågsfestivalen. Malmö Pride började redan på onsdagen med olika workshops, föreläsningar och möjlighet att umgås. Det fanns även en Youth Pride; en mötesplats med aktiviteter för ungdomar under veckan.
Vår plats i ledet
Vår plats i paraden

Höjdpunkten för många är paraden, som i år gick från Stadsbiblioteket till Folkets Park (tillfälligt omdöpt till Pride Park) via Davidshall, Triangeln, Möllevångstorget, och längs med Bergsgatan.

Jag var först på plats och tittade oroligt på de mörka molnen, samtidigt som en broder på väg till Malmö skickade en video på hällregn en bit norrut. Regnet dök aldrig upp som tur var, och folk började komma till samlingsplatsen. Uppskattningsvis 7000 personer skulle delta i årets parad. Stämningen var hög med förgglada kläder, musik från flera håll och mängder med kramar och skratt.

Skäggfärgning
Skäggfärgning

Vi monterade flaggor på stänger och målade våra skägg i regnbågens färger (tack Moema!). Under våra förberedelser kom en journalist från Sydsvenskan fram för en kort intervju och undrade varför vi skulle delta i paraden. Svaret från en av mina bröder var självklart: ”Vi är här för att stå upp för allas rätt att älska vem de vill”!

Skäggfärgning
Skäggfärgning
I paraden
I paraden

Paraden drog igång, och kort därefter försvann molnen nästan helt och solen tittade fram, nästan som för att välsigna paraden och dess betydelse. Båda sidor av gatorna var fulla med människor som var ute för att titta på paraden och allas humör var på topp.

Tempot var lite högre än tidigare år vilket nog var en lättnad för många på grund av värmen.

Väl framme i Pride Park var stämningen om möjligt ännu högre. En scen fanns på plats med gratis konserter hela dagen och mängder med dansande människor framför. Vi tog lite gruppfoton, pratade en stund och började så småningom att skingras. Några av oss passade på att avsluta dagen genom att gemensamt gå och äta falafel hos Jalla Jalla!, en riktig Malmöinstitution och ett måste om man har vägarna förbi!

Stort tack för den här gången och tack för ännu en fantastisk Malmö Pride!

Vid tangentbordet
BigPete985, aka Peter Casselö